Náš osvědčený recept na domácí mandlové mléko

Mandlové mléko je veganskou alternativou ke kravskému mléku. Ať už jako základ pro mléčné nápoje nebo do müsli, někdo ho má rád i do kávy. Já piju mandlové mléko nejraději samostatně, často i jako náhradu rychlého oběda. Nejen že výtečně chutná, ale je také dobré pro naše zdraví.

Mandle jsou totiž plné zdravých živin – obsahují vysoce kvalitní bílkoviny, mononenasycené a polynenasycené mastné kyseliny a také jsou vynikajícím zdrojem vlákniny, vitamínu E, vitamínu B2, hořčíku a manganu.

Proto mandle:

– posilují imunitní systém
– jsou dobrým pomocníkem pro zdravý metabolismus
– podporují anti aging a udržují pokožku mladou
– rychle zasytí a snižují chuť k jídlu
– můžou dokonce pomoci snížit hladinu cholesterolu

A co je nejdůležitější – když si mléko připravíme sami doma, víme, co pijeme, na rozdíl od hotových výrobků v supermarketech. Žádné umělé přídavky, žádná éčka, žádný cukr. Když připravíte více mandlového mléka, než můžete najednou spotřebovat, není problém, můžete ho dát do mrazáku. Mám to vyzkoušené – vše funguje a po rozmrazení chutná jako čerstvé. Jen je třeba ho řádně protřepat.

V podstatě si můžete toto „mléko“ vyrobit ze všech ořechů. Já mám nejraději s mandlemi se slupkou. Ca 100 g mandlí nejdříve opražím na pánvi na sucho – získají ještě intenzivnější chuť a jsou i lépe stravitelné. Potom vložím mandle do misky a zaliju vodou tak, aby byly dostatečně pokryté. Nejméně 5 hodin, nejlépe přes noc, nechám macerovat. Mandle nasáknou hodně vody a zvětší objem.

Následující den vyliju zbývající vodu z misky. Namočené mandle propláchnu a dám do mixéru s přibližně 500 ml vody. Mixuji tak dlouho, dokud mandle nejsou dobře rozmělněné. Poté přidám trochu soli a sladidlo dle chuti; já upřednostňuji agávový sirup. Barva by nyní měla být téměř bílá.

Připravím si velkou misku se sítem, do něj vložím jemný ručník a mandlové mléko propasíruji. V lednici můžete mandlové mléko uchovat minimálně tři dny. Jediné, co musíte před použitím udělat je ho protřepat. Komponenty se spojí a výborné chuti nestojí nic v cestě.

Zbytky z mandlí lze zpracovat různými způsoby: můžete přidat do pečiva jako náhražku mouky nebo do smetanového sýra s olivovým olejem, citronem, vodou, bylinkami a kořením a máte perfektní pomazánku. Neexistují žádné limity pro vaši kreativitu. Já ho sním lžičkou ještě ze sítka…. a zapiju mandlovým mlékem. Mňam.

Připravila Danuše Siering

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Vytvořilo Jakub Vaněk Studio.

Napište nám e-mail na
PLANKVADRAT s.r.o., V sadech 4a, 160 00 Praha 6, IČO 60199318, DIČ CZ60199318

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.