Jak na domácí peeling

Peeling je všeobecně známým pomocníkem v čištění pleti. Pomáhá její regeneraci a podle složení třeba i hydrataci nebo léčení akné. Jaký peeling si vybrat a jak často ho používat by mělo vycházet z typu pleti, jednoduše proto, že každému svědčí něco jiného.

Peelingy vyrábí téměř všechny kosmetické značky, někdy je však těžké si vybrat to opravdu nejlepší. Abychom měli jistotu, že na svou pleť dáváme skutečně jen přírodní látky, je nejlepší variantou domácí peeling, který si bez problémů dokáže vyrobit každý. Navíc z ingrediencí, které máme běžně doma, takže náklady na pořízení výrazně klesnou.

Základem jsou vždy 2–3 ingredience, ze kterých si vykouzlíte obličejový peeling na míru. Nebojte se ale být kreativní, zkoušejte, co vám nejvíce vyhovuje a smíchejte třeba i více ingrediencí najednou. Které složky tedy vašemu peelingu nesmí chybět?

1. Exfoliant

Exfoliant je hrubá složka peelingu, která pleť zbavuje odumřelých buněk. Ty můžeme nejčastěji pozorovat jako šupinky, které se z pleti postupně odlupují a ruší její sjednocení make-upem. Ideálním pomocníkem jsou v tomto případě právě peelingy, které pleť vyhladí.

Jako exfoliant se skvěle hodí cukr nebo sůl, zde bychom ale rozhodně měli volit podle typu pleti. Cukr se rozpouští snadněji než sůl a peelingy z něj jsou proto méně hrubé. Nejjemnější variantou je potom třtinový cukr, který se nejlépe hodí pro citlivou pleť. Díky soli jsme schopni odstranit více nečistoty a mrtvých buněk, pro jemnou pleť by to však mohlo být příliš. Nejhrubší variantou je havajská sůl zvaná „black lava“, která obsahuje aktivní uhlí. Kromě čištění pleti pomáhá také zvyšovat buněčnou aktivitu, takže pokud s touto specialitou někdy vaříte, můžete ji zkusit přidat i do peelingu.

2. Olej

Další důležitou ingrediencí je olej. Zde je opravdu z čeho vybírat, my zmíníme pět různých olejů, které jsou pro pleť skutečně dobré. Začneme s tím, co máme doma snad všichni – s olivovým olejem. Ten je vhodný pro opravdu suchou pokožku, a navíc neucpává póry. Další variantou je mandlový olej, který má vliv na tón pleti a pomáhá zmírňovat efekt ultrafialového záření. Pokud máte doma extra panenský kokosový olej, určitě ho v peelingu vyzkoušejte. Je totiž plný antioxidantů a pomáhá zabraňovat stárnutí.

Je všeobecně známo, že nejlepší hydratační efekt má avokádo, a tedy i olej, který se z něj vyrábí. Proto je v peelingu ideální volbou pro normální až vysušenou pokožku. V neposlední řadě je třeba zmínit ještě světlicový olej, který se vyrábí ze světlice barvířské. Obsahuje kyselinu linolovou a mimo jiné zklidňuje podrážděnou pokožku a zabraňuje ucpávání pórů.

Všechny uvedené oleje kromě avokádového jsou přirozeně antibakteriální, takže kromě čištění pleť také dokonale chrání.

3. Ovoce / zelenina

Teď je na čase váš domácí peeling dovést k dokonalosti! K tomu skvěle poslouží nejrůznější ovoce a zelenina, například jahody, kiwi nebo okurka. Kiwi je přírodní rozjasňovač pleti, navíc v sobě má semínka, která sama o sobě fungují jako exfolianty. Podobně jsou na tom i jahody, které se nejlépe hodí na večerní použití a jsou plné vitamínu C. Pro pleť náchylnou na akné je nejlepší volbou ananas, protože obsahuje enzym, který pomáhá rozpouštět odumřelé kožní buňky. Ananas je tužší ovoce, tak ho před vmícháním do peelingu zkuste trochu rozmělnit v hmoždíři. Bude se vám s ním potom lépe pracovat.

Okurka je známá svou schopností zmenšovat opuchnutí, a proto se v kosmetice využívá velmi často. Měkčí okurku můžete pokrájet a kousky potom rovnou rozmačkat třeba s hnědým cukrem. Pokud by okurka nebyla úplně zralá, je lepší jí před smícháním nejprve trochu rozmixovat. Další zeleninovou variantou jsou rajčata, která obsahují lykopen – červené barvivo s antioxidačním účinkem. Do peelingu je můžete buď pokrájet, nebo vydlabat lžičkou a potom opět zpracovat v hmoždíři.

Nezapomeňte, že ovocná a zeleninová složka vašemu peelingu trochu zkrátí životnost a bude potřeba ho potom skladovat v lednici, ne v koupelně.

Obecný postup na přípravu domácího peelingu:

  • Vyberte si nádobku a odměřte si exfoliant tak, aby naplnil ¾ jejího obsahu.
  • Vyberte si olej. K první položce by měl být v poměru 1:2, tzn. dvakrát tolik cukru nebo soli, než je oleje.
  • Ingredience smíchejte v misce.
  • Přidejte na opravdu jemné kousky nakrájenou zeleninu nebo ovoce. Směs opět promíchejte. Dejte si pozor, aby se hrubá složka peelingu nezačala rozpouštět. Tak poznáte, že směs mícháte už příliš dlouho.
  • Hotový peeling uložte do vzduchotěsné nádobky. Pokud jste do peelingu přidali ovoce nebo zeleninu, vydrží v lednici bez problémů dva týdny.

Připravila: Tereza Vacková

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Vytvořilo Jakub Vaněk Studio.

Napište nám e-mail na
PLANKVADRAT s.r.o., V sadech 4a, 160 00 Praha 6, IČO 60199318, DIČ CZ60199318

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.