Co si vařit v únoru

V minulosti spíže a sklepy v tomto období obvykle zely prázdnotou, protože zásoby se snědly a nová úroda byla v nedohlednu. Muselo se vystačit se zavařenými a naloženými surovinami, kořenovou zeleninou, obilninami a živočišnými produkty.

Na obzoru se však rýsovalo období masopustu a po něm půst následovaný hojnými Velikonocemi plnými prvních darů od probouzející se matky Země. Dnes je všechno jinak. Konzumní společnost bohužel přirozené tempo přírody příliš nevnímá. Na sladkých jahodách a červených rajčatech si můžeme pochutnat i v únoru a plodiny jako je pohanka, slzovka nebo čirok nevíme, jak vypadají, natož jak je uvařit.

Naštěstí se mnoho z nás ze stravovací „temnoty“ pozvolna začíná probouzet. V restauracích, bistrech a dokonce i v obchodních řetězcích se začínají objevovat zapomenuté suroviny a často dokonce i v bio kvalitě či alespoň farmářského původu. Začínáme víc přemýšlet o jejich původu, o sezónnosti a lokálnosti. Začínáme se inspirovat kuchařkami našich babiček a vracet se k tradičním pokrmům. Dává to smysl ekonomický, ale hlavně zdravotní. Naše tělo v zimních měsících mnohem víc uspokojí teplá polévka než studený salát.

Jaká jídla si tedy v tomto období vařit? V první řadě by to měly být polévky. Nejlépe silné vývary z kostí, do kterých přidáte to, co zrovna máte doma. Může to být kořenová zelenina, kousky masa, domácí knedlíčky – z droždí, játrové, sýrové nebo špekové. Skvělé jsou ale i krémové polévky. Téměř z každé zeleniny nebo hub si s přídavkem smetany a vhodného koření vykouzlíte hustou chutnou polévku. Zahřeje a zasytí. O to víc, když do ní přidáte opečenou bagetu či si k ní zakousnete čerstvý kváskový chléb. Pracujte také víc s vajíčky. Není snad lepší suroviny, kterou si můžete připravit na desítky způsobů či si ji přidat do řady dalších pokrmů, než jsou energeticky a nutričně hodnotná vajíčka. Jezte také víc masa, pokud jej dobře snášíte. Maso tělu v zimních měsících dodá potřebnou energii a samozřejmě nutné bílkoviny. Dlouho jej pečte, stejně tak jako zeleninu, se kterou jej servírujete. Další příloha už není třeba. V neposlední řadě objevujte zapomenuté tradiční suroviny. Zkuste si uvařit jáhly se zelím, bulgurové rizoto nebo pohankové karbanátky. K snídaním si připravujte kaše. Jsou rychlé, dodají energii na celé dopoledne, zdravé a navíc můžete experimentovat s kombinacemi. Udělejte si například ovesnou kaši, do které přidáte jedno nastrouhané jablko, skořici, rozinky či nakrájené sušené švestky, ořechy a nakonec ji doslaďte medem, pokud to ještě bude potřeba. Zkuste si také naložit zelí nebo jinou zeleninu či si ji připravit ve kvašené podobě. Prostřednictvím i malého množství takové zeleniny dostanete do těla obrovskou nálož vitamínů a probiotik, které jsou potřebné pro dobré fungování střev. Dnes najdeme na internetu nekonečné množství rozmanitých receptů. I podle toho, zda máte nějakou intoleranci či se zkrátka jen chcete vyhnout například rafinovanému cukru či bílé mouce.

Není jednoduché odolat lahodným návnadám obchodníků, které často popírají všechna pravidla přírody. Chce to mít silnou vůli a hlavně přemýšlet, co si kupujeme, co vaříme a co jíme. Tak snad najdete inspiraci v našich tipech, starých kuchařkách či ideálně prostřednictvím svého těla, které si dokáže říct, co mu dělá dobře. Stačí mu jen trochu víc naslouchat.

Text: Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Vytvořilo Jakub Vaněk Studio.

Napište nám e-mail na
PLANKVADRAT s.r.o., V sadech 4a, 160 00 Praha 6, IČO 60199318, DIČ CZ60199318

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.