Flexitariánství jako trend

Ze všech stran se na nás hrnou články o správném stravování. Pomalu každý rok je trendem jiný styl. Ale jak se v tom vyznat a jaký je ten správný? Letos prý bude kralovat flexitariánství.

Někomu vyhovuje paleo přístup postavený na mase, zelenině a bez příloh, někdo naopak potřebuje – ať už z morálního či jiného důvodu – jíst vegetariánsky či kvůli zdravotním omezením například bezlepkovou stravu. Každý má pro svůj přístup jiný důvod a dost často je spojený právně s různými potravinovými intolerancemi. Nejčastěji na lepek a na laktózu. Naštěstí dnešní doba nabízí mnoho alternativ – ať už jsou to produkty zbavené těchto alergenů, nebo potraviny jiné, které jsou přirozeně bez nich. Přibývá podnikatelských projektů, které staví svůj byznys právě na alternativních surovinách. Vznikají bezlepkové pekárny, v obchodech najdeme rostlinná mléka a řada obchodních řetězců si do svého portfolia přidává bezlaktózové produkty. To je jen několik málo příkladů toho, že mít intoleranci dnes člověka žádným zásadním způsobem nevyřadí ze společnosti.

Od malička slyšíme, že bychom se měli stravovat rozmanitě s rovnoměrným zastoupením všech látek, které naše tělo ke správnému fungování potřebuje. Dobře to vystihuje tak zvaný Zdravý talíř od výživové specialistky Margit Slimákové. Ten je postavený na ovoci a zelenině, které by dohromady měly tvořit zhruba polovinu naší stravy. Jde zejména o cennou vlákninu, minerály a vitamíny, které prostřednictvím ovoce a zeleniny dostáváme do svého těla. Výrazný prostor na talíři patří také bílkovinám – nejlépe v podobě ryb, luštěnin, ořechů, semínek, zakysaných mléčných výrobků, vajec a masa. Další důležitou složkou jsou polysacharidy a to v jejich nejpřirozenější formě. Příkladem mohou být jáhly, ovesné vločky, žitné kváskové chleby či divoká rýže. Doporučuje se omezit výrobky z bílé mouky. Nezapomeňme ani na hodnotné oleje a tuky, které jsou pro nás nejpříznivější v podobě ořechů, ryb, kvalitního másla a za studena lisovaných olejů. Klíčovou roli hrají samozřejmě tekutiny, které jsou pro náš organismus ideální v podobě čisté vody a neslazených čajů. Pokud vás zajímají podrobnější informace o Zdravém talíři, pak je najdete na: zdravytalir.info.

Ať už je to zkušenostmi, kterými si člověk v rámci různých stravovacích stylů prošel nebo potřebou dalšího stravovacího trendu pro společnost, začíná se čím dál tím víc mluvit o flexitariánství. Jeho vyznavači se stravují vesměs vegetariánsky, ale jednou za čas si dopřejí také maso. Podmínkou je, že musí být ideálně v bio kvalitě či minimálně z farmy.

Flexitariánství má mnoho výhod nejen pro naše tělo, ale i těch sociálních. Nevyčlení nás z většinové společnosti jak tomu je například u vyznavačů raw či makrobiotické stravy. Najíme se téměř v každé restauraci a nakoupíme si také v každém obchodě. I když je fakt, že flexitariáni vynikají výraznou citlivostí na kvalitu potravin, proto nejraději nakupují bio produkty či chodí na farmářské trhy.

Obecně lze říct, že jde v podstatě o takový návrat ke stravovacím zvykům našich předků. Ti totiž měli maso na svém talíři tak jednou až dvakrát do týdne a to většinou ze svého vlastního hospodářství. Jinak se stravovali dle sezóny – čili tím, co právě nadělila příroda. Na jídelníčku se tedy často vykytovala pohanka, jáhly, obilniny nebo čirok. Zkrátka potraviny, které aktuální – zejména bio scéna – znovu objevuje.

Jednoduše řečeno flexitariánství je o znovu navrácení se k přirozenosti, k přírodě a k rozmanité stravě. Zdá se, že je to cesta, která by nemusela být pouze aktuálním trendem, ale spíše směrem, který dává smysl našemu tělu i mysli. Čas ovšem ukáže…

Text Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Vytvořilo Jakub Vaněk Studio.

Napište nám e-mail na
PLANKVADRAT s.r.o., V sadech 4a, 160 00 Praha 6, IČO 60199318, DIČ CZ60199318

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.