Sambar s příchutí legendy

Sambar je jedním z nejoblíbenějších a nejzdravějších jihoindických jídel. Existuje mnoho způsobů, jak jej připravit, ale paní Gita Ramesh ve své ájurvédské kuchařce věří, že nejlépe chutná ten recept, který je připravován s láskou.

Sambar je jihoindické vegetariánské ragú, vařené z luštěnin a zeleniny. Historický slovník indických jídel popisuje sambar jako pořádně hustý kořeněný vývar z čočky, okyselený tamarindem, často obsahující měkkou zeleninu, jako lilek, moringu, tykev a okru. Ale jeho příprava znamená mnohem více než jen výběr chutných ingrediencí. Misku tohoto jídla plného chuti, zeleniny a zdraví si vychutná každý milovník dobrého jídla. Avšak méně známý je recept a způsob přípravy.

Příběh jídla, které dnes známe jako sambar, začíná v 17. století na dvoře krále státu Thanjavur Maratha, Shajuhiho. Král Shajuhi měl na návštěvě váženého a vznešeného hosta a chtěl pro něj připravit hostinu. Maráthové však byli vegetariáni a královskému kuchaři došlo mungo a kokum a tak zkusili čočku a tamarindovou kaši. Přidali také strouhaný kokos a zeleninu. A nový pokrm byl na světě.

Zkusíte uhádnout kdo byl ten vznešený host? Přece maráthský král Sambhaji, syn Shivajiho. Na jeho počest bylo toto jídlo pojmenováno sambar.

sambar-recept-ajurveda-2

Ingredience

půl šálku nebo 100 g proprané zelené čočky mungo
2 lilky podélně rozkrájené
1 podélně rozkrájená mrkev
půl čajové lžičky nebo 2,5 g kurkumy
jedna nakrájená cibule
dvě nasekané chilli papričky
1 lžíce nebo 15 ml oleje
200 g okry podélně nakrájené
jeden tamarind velikosti citronu, vyluhovaný v šálku horké vody
sůl dle chuti

Na osmahnutí:
1 lžíce nebo 15 ml rostlinného oleje
půl lžičky nebo 0,5 g hořčičných semínek
čtvrt lžičky asafoetida (v prášku)
1 suchá červená chilli paprička
8–10 lístků kari

Příprava

Smíchejte lilky, mrkev a zelené mungo v tlakovém hrnci.
Přidejte kurkumu, cibuli a zelené chilli papričky.
Zalijte 2 šálky vody a dejte vařit. Po dosažení varu odstavte.
Na pánvi zahřejte olej a lehce na něm osmažte okru. Pak ji vyndejte a přidejte do hrnce k ostatním vařeným položkám.
Přidejte tamarindovou pastu a sůl dle chuti. Nechejte lehce, asi 5 minut povařit.
Na pánvi na rozehřátém oleji lehce osmahněte hořčičné semínka, asafoetidu, červené chilli papričky a lístky kari. Poté přidejte do sambaru.
Podávejte horké.

sambar-recept-ajurveda-3

Existuje 6 důvodů, proč jíst sambar

1. velký obsah proteinů
2. velký obsah vlákniny
3. silný antioxidant
4. lehce stravitelný
5. výborný k hubnutí
6. detoxikační účinky

„Naše jednoduché a rychlé recepty na čerstvá teplá jídla jsou vhodné i pro ty, kteří nejsou ve vaření příliš zdatní. U každého jídla bereme v úvahu dnešní trendy, stravovací návyky a chutě,“ říká Gita Ramesh, autorka knihy The Ayurvedic Cookbook — Gef Fit in Just Two Weeks. V ájurvédské kuchařce paní Gita Ramesh vyjadřuje hluboké znalosti ájurvédské léčebné vědy formou ájurvédských receptů. Tyto recepty pomáhají udržovat perfektní rovnováhu a harmonii v lidském těle. Tato ájurvédská kuchařka popisuje samoléčebné metody k vyrovnání Vata, Pitta a Kapha dóš, s použitím bylinek, koření a zeleniny. Jedná se o ájurvédský přístup ke stravě, chutné vegetariánské vaření pro zdravý život.

Anglické vydání koupíte zde.

Ájurvédská večeře s přednáškou

V pondělí 25. listopadu od 17 hodin proběhne v pražské Art & Event Gallery Černá labuť (Na Poříčí 25) již dvanáctá ájurvédská večeře s atraktivní přednáškou. Vystoupí Zuzana Zwiebel s tématem: „Jak si vybrat správného ájurvédského lékaře a vhodný resort.“ Večer již tradičně odstartuje ájurvédské menu v podání šéfkuchaře Garyho Wrighta a jeho hostem se tentokrát stane šéfkuchař restaurace a baru Spices hotelu Mandarin Oriental Praha – Stephen Senewiratne. Těšte se na večer, který vás obklopí ájurvédskou atmosférou ve všech dimenzích. Save your date! Více informací zde.

ajurvedska-vecere-s-prednaskou

Ayurveda_yoga_healing_C_CZ_600x220px

Chcete poznat ájurvédu v Indii na vlastni kůži? Rádi vám poradíme a vše za vás vyřídíme.
www.monoi.cz

Text Zuzana Zwiebel

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

  • Kvašená zelenina podporuje trávení a posiluje imunitu. Proces mléčného kvašení v zelenině násobí obsah látek, který se ničí tepelnou úpravou. Proto je vhodné vařená jídla vždy doplnit kvašenou zeleninou 🥬🥒 A jaká je doporučená denní dávka? To se dozvíte na našem webu 🔗
#healthylifestyle #tips #vegetables #healthyfood #tiptuesday #pickles #cabbage #fermentation #fermentedfoods #glass #household #foodprep #foodtips #ayurveda #balance
  • #quoteoftheday #balance #harmony #rovnovaha #worklifebalance #innerpeace #innerbalance #ayurveda #sadhguru
  • Už jste stihli navštívit novou @etapa_pgfoodies ?
Zastavte se v Karlíně na kváskovou topinku, čočku, vajíčka nebo třeba něco sladkého 🍳🥞 Jejich skvělé a zdravé snídaně za to rozhodně stojí 🙌🏼 #foodtips #prague #kdejistvpraze #healthylifestyle #freerange #homemade #breakfast #pancakes #eggs #praguespots #veggie #eatlocal #balance #ayurveda
  • Láska k přírodě na prvním místě 💙 
Ať už budete valentýnský víkend trávit na horách nebo v lese, nezapomeňte se dívat kolem sebe, aby vám takové krásné výhledy neutekly💙 
#nature #beauty #valentines #heartshaped #forest #branches #bluesky #valentinesday #heart #love #naturelove
  • Jak dobře znáte dub? 🌳Žaludy a dubová kůra posilují imunitní systém a jsou astringentní. Používají se k vyléčení zánětu, ale také ke snížení zakyselení těla. Dub a všechny výtěžky z něj mají posilňující a osvěžující účinek. Ze žaludů se připravuje také rostlinná káva a žaludová mouka, která má lepší výživové hodnoty než běžná bílá mouka. Je bohatší na draslík, vápník, hořčík, vlákninu a je významným zdrojem vitaminů skupiny B. 🙌🏼 Recept na vodu ze žaludů najdete na druhém snímku 👉🏼
#oak #magical #nature #oakwater #recipes #tree #beautyofnature #acorns #acornwater #ayurveda #ayurvedalifestyle

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Vytvořilo Jakub Vaněk Studio.

Napište nám e-mail na
PLANKVADRAT s.r.o., V sadech 4a, 160 00 Praha 6, IČO 60199318, DIČ CZ60199318

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.