Nastartujte den ájurvédskou snídaní

Skoncujte s únavou, problematickou pletí, nadváhou nebo pocitem vyhořelosti! Mnoho hotelových resortů láká v tomto období na oblíbené detoxikační programy.

Jedním z takových je i rakouský hotel Sonnhof. Tyrolský resort se v rámci svých programů specializuje na ájurvédu ve všech jejích podobách. European Ayurveda Resort Sonnhof představuje klasickou ájurvédu uzpůsobenou potřebám západní evropské společnosti. Management hotelu spolupracuje se specialisty z Indie, profesionálními trenéry jógy, zkušenými terapeuty, lékaři, kuchaři. Právě stravování hraje podstatnou roli v celém ájurvédském programu, který obnáší také potřebné pročišťující masáže, solné a olejové peelingy nebo jógové praxe. Resort Sonnhof se může pochlubit také vlastní farmou a suroviny z ní ochutnáte denně v rámci lahodné gastronomie, kterou servíruje svým hostům.
Každý den by měl začít dobrou snídaní. V Sonnhofu dokázali ájurvédskou kuchyni mistrně poevropštit a adaptovat na lokální suroviny. Bez ztráty ájurvédských principů jako je například rovnováha všech tří dóš a stimulace trávicího oheně agni. Přinášíme vám tedy několik tipů a receptů podle tamního šéfkuchaře.

recepty-sonnhof-ajurveda

Tipy

Základem vyvážené ájurvédské snídaně jsou:

přírodní a čerstvé ingredience

sezónní produkty
lehká a teplá jídla
raději menší množství
nedoporučuje se kombinace mléčných výrobků s kyselým ovocem

doporučuje se sklenice teplé vody s citrónem nebo zázvorem (kombinace teplé vody a citrónu zaktivuje trávicí „oheň“ a připraví žaludek na příjem živin, zároveň zabraňuje ztrátě tekutin způsobené spánkem během uplynulé noci)

Recepty

Datle a švestky na smetaně

Ingredience:
200 g sušených datlí (vypeckovaných)
200 g sušených švestek
voda
200 ml smetany nebo sójové smetany
½ lžičky mleté skořice
1 polévková lžíce čerstvě nastrouhaného zázvoru nebo 7 mletých zrnek pepře

Příprava:
Švestky rozpůlíme a vypeckujeme. Společně s datlemi pokrájíme na malé kousky, podlijeme malým množství vody a ponecháme naložené několik hodin až do úplného změknutí. Ze zázvoru vymačkáme šťávu a smícháme se smetanou a ovocem (popř. s pepřem). Necháme 30 minut odstát a poté konzumujeme. Kdo má rád mletou skořici, přidá půlku čajové lžičky. Ta pokrm navíc krásně ovoní.

Souvislost s ájurvédou:
Tento snadný recept je obzvláště vhodný pro lidi typu váta či pitta. Jste-li typ kapha, doporučujeme konzumovat v menším množství. Na rozdíl od typické západní snídaně, kterou často tvoří chléb, marmeláda a vejce, v mnohem menší míře zatěžuje tělo. Pomůže zapálit trávicí oheň agni již ráno a rychleji nastartovat tělo do dne.

Obilná kaše s kořením a ovocem

Ingredience:
1 plná hrst ovesných vloček (popř. špaldy, ječmene, pšenice atd.)
ovoce (nejlépe sezónního a regionálního)
1 sklenice teplé vody
1 sklenice ovesného mléka (nebo jiného rostlinného mléka)
koření dle vlastního výběru: skořice, fenykl, kardamom, anýz, hřebíček, skořice (doporučujeme zejména v zimních měsících)
sladidlo (např. datlový sirup či med)

Příprava:
Koření vložíme do hrnce a krátce promícháme na středním ohni. Přidáme ovesné vločky a vše důkladně promícháme. Necháme směs chvíli podusit, aby se rozvoněla. Poté podlijeme teplou vodou tak, aby byly vločky zakryté. Vaříme na mírném až středně silném ohni – voda by se měla zcela vypařit a vločky změknout. Poté přidáme sklenici ovesného mléka. Vaříme tak dlouho, dokud kaše nezíská ideální konzistenci. Mezitím si připravíme ovoce. Ovoce podusíme na pánvičce nebo osmahneme na malém množství ghee, oleje, margarínu nebo másle. Servírujeme vše smíchané dohromady, ozdobené čerstvým ovocem.

Souvislost s ájurvédou:
Tento recept udělá dobře všem dóšám, ale především lidem typu váta. Kromě toho se jedná o teplý pokrm a teplá snídaně je nejideálnější pro naše tělo nejen v zimních měsících, ale i v létě.

Kaše s quinoou, zelenou špaldou a ovocem

Ingredience:
125 g quinoi
1 šálek zelené špaldy (nedrcené)
1 jablko
1 hruška
1 nektarinka
1 hrst hroznového vína
1 hrst borůvek
koření: skořice, kardamom, hřebíček
sirup (ideálně agávový)
voda

Příprava:
Špaldu zalijeme dvojnásobným množstvím vody a vaříme na mírném ohni asi 25 minut. Do velkého hrnce vložíme quinou a vaříme na středním ohni 15 minut. Ovoce nakrájíme na malé kousky, vložíme do zvláštního hrnce a za občasného promíchání opatrně vaříme do změknutí. Podle chuti osladíme agávovým sirupem a přidáme koření. Uvařené ovoce podáváme s kaší z quinoi a špaldy a konzumujeme nejlépe teplé!

Souvislost s ájurvédou:
Také tato snídaně je teplá a obzvláště dobře stravitelná. Vaření snižuje přirozenou kyselost ovoce, které pak tolik nezatěžuje organizmus, což je obzvlášť po ránu pro náš žaludek žádoucí. Navíc chutná skvěle!

Rýžovo-pohanková kaše s kakaem

Ingredience:
6 polévkových lžic pohanky
1 šálek celozrnné kulaté rýže
1 jablko
sušené meruňky
trocha jablečné šťávy
malý kousek ghee nebo másla
kardamom
citronová šťáva
strouhaná citronová kůra
kakao
piniová jádra

Příprava:
V hrnci ohřejeme jablečnou šťávu. Jablka a meruňky pokrájíme na malé kousky a krátce povaříme. Přidáme ghee nebo máslo, kardamom, kakao a citronovou kůru. V případě potřeby podlijeme malým množstvím vody. Pohanku krátce opražíme (bez tuku). Přidáme rýži a vaříme ve vodě asi 10 minut. Kaši podáváme společně s povařeným ovocem a ozdobíme piniovými jádry.

Souvislost s ájurvédou:
Rýžovo-pohanková kaše je opět teplá varianta snídaně, takže pro naše tělo ideální a navíc lehce stravitelná. Tedy skvělým začátkem nového dne!

Recepty pochází z ájurvédské kuchařky: shop.sonnhof-ayurveda.at
Více info o resortu a programech: www.sonnhof-ayurveda.at

resort-sonnhof

Text Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

Instagram has returned invalid data.

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Vytvořilo Jakub Vaněk Studio.

Napište nám e-mail na
PLANKVADRAT s.r.o., V sadech 4a, 160 00 Praha 6, IČO 60199318, DIČ CZ60199318

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.