Ájurvédské recepty s chřestem

Chřest je tady! Právě začalo období chřestu, suroviny, která každoročně otevírá kulinární sezónu ve smyslu prvních jarních sklizní.

Restaurace na to reagují chřestovým menu a města chřestovými festivaly. Vyhlášené chřestové akce už dávno nejsou jen v Rakousku. Co bychom to ale byli za kulinárně laděný web bez originálního jarního receptu, respektive tří. Jak jinak než ve stylu ájurvédském. Uvařte si delikátní jarní chřestové menu se salátkem od Garyho Wrighta, jehož culinary art budete moci v plném znění ochutnat opět na Ayurvedic dinner – již 17. června. Vstupenky a více info zde.

Krémová chřestová polévka

Doba přípravy: 60 minut
Recept na: 4 porce

Krok 1:
 Na pánvi opražte 1 lžičku celého kmínu a 1 lžičku semínek koriandru. Pěkně pomalu a na sucho. Nechte vychladnout, rozemelte (ideálně ve hmoždíři) a odložte stranou.

Krok 2: 
Na přepuštěném másle ghí osmažte v následujícím pořadí:
 semínka černé hořčice (dokud nezačnou praskat a šednout)
, 1 svazek jemně nasekaných jarních cibulek (dokud se nezbarví dozlatova)
, 2 stroužky česneku rozdrcené s himalájskou solí
Poté přibližně po jedné minutě přidejte rozdrcený kmín s koriandrem a opékejte dalších pár minut. Přidejte čajovou lžičku kurkumy a čajovou lžičku koriandru v prášku. Výslednou směs míchejte, dokud se nevytvoří suchá pasta. Poté až přidejte dvě hrsti nakrájeného zeleného či bílého oloupaného chřestu a 4 šálky vody.

Krok 3:
 Zakryjte pokličkou a půl hodiny vařte na mírném ohni.

Krok 4: 
Mezitím na jemno rozemelte půl šálku slunečnicových semínek. Smíchejte je s hotovou polévkou a v případě, že preferujete hladkou konzistenci, sceďte či rozmixujte.

Krok 5:
 Nakonec přidejte dle chuti ¼ čajové lžičky mletého čerstvého muškátového oříšku, sůl a mletý čerstvý černý pepř.

Pilaf z chřestu a quinoy

Doba přípravy: 30 minut
Recept na: 4—6 porcí

Krok 1:
 1 šálek quinoy namočte na 5 minut v horké vodě a přeceďte přes jemné sítko, aby se odstranily pěnovo-mýdlovité zbytky, které by mohly zatížit trávení. Poté přidejte čerstvou horkou vodu (2 šálky) a ½ lžičky soli, přikryjte a vařte 15 minut.

Krok 2:
 Na sucho dozlatova opražte 1 lžičku semínek fenyklu a koriandru, nechte vychladnout, rozemelte (ideálně ve hmoždíři) a dejte stranou.

Krok 3:
 Na přepuštěném másle ghí osmažte v následujícím pořadí:
 1 lžičku celého kmínu (dozlatova)
, 1 na drobno nasekanou velkou mrkev (restujte 5 minut)
, 1 svazek jemně nasekaných jarních cibulek
, 1 lžičku jemně nasekaného čerstvého rozmarýnu. Poté za stálého míchání přidejte rozemleté koření.

Krok 4:
 Přidejte 2 hrsti na kousky nasekaného chřestu s troškou horké vody, vařte přikryté pokličkou, dokud chřest nezměkne a poté přidejte 1 lžičku jemně nasekané máty.

Krok 5:
 K hotové chřestové směsi přidejte uvařenou quinou, promíchejte, posypte čerstvým koriandrem a na závěr přidejte pár kapek limetky. 

Poznámka – v případě potřeby můžete quinou namíchat či vyměnit za natural rýži, ta je skvělým zdrojem uhlohydrátů.

Salátek Tridóša: lisovaný salát z červených ředkviček, jarních cibulek a zázvoru

Doba přípravy: 60 minut
Recept na: 4 porce

Krok 1:
 V míse smícháme se sezamovým olejem (dle chuti) následující ingredience:
 1 svazek na jemno nakrájených červených ředkviček
, 1 svazek velmi jemně nasekaných jarních cibulek
, přibližně 2,5 cm dlouhý kousek zázvoru, nakrájený na tenké proužky, ½ lžičky jemné himalájské soli
, 2 lžičky jablečného octa
, 1 polévkovou lžíci na sucho pražených semínek černého sezamu

Krok 2:
 Směs necháme přibližně hodinu v chladu zatíženou těžkou poklicí. Poté můžeme servírovat. Salátek je ideální přílohou ke většině jarních jídel.

Recepty Gary Wright Text Barbora Vojtová

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

  • Perfektní avokádo je největší radost 🥑 #snack #avocado #apples #ayurveda #food #healthysnacks #balance #harmony #foodoftheday #snacktime #ayurvedalifestyle #fruit #energy #eatingwell #ayurvedafood
  • Co všechno by měla mít ájurvédská snídaně? 🥝🍊🍯 Čtěte na našem webu🔗
#ayurveda #food #inspo #ayurvedafood #lifestyle #breakfast #ayurvediccooking #food #health #balance #ayurvedalifestyle #whatsonmyplate #fruit #nuts #foodtips #inspiration
  • Čtete naše cestovatelské články na webu? ✈️ Tenhle je o výšlapu na sopku Pico Del Teide, která je třetí nejvyšší na světě 🌋
#travel #picodelteide #canaryislands #tenerife #wetravel #nature #landscape #getaway #traveljournal #mountains #volcano #hiking #ayurvedalifestyle #perfectview #fromthetop #czechtraveler
  • Sharing is caring 💙 
#lentils #beetroot #eggs #lentilsalad #beetrootspread #bread #spring #whatsonmyplate #fresh #homemade #sharingiscaring #springfood #healthyfood #healthy #balance #superfood #ayurveda #bio #ingredients #vegetarian #lightlunch #ayurvedalifestyle
  • Zázračný medvědí česnek 🐻 Má detoxikační schopnosti, pomáhá při trávení, snižuje krevní tlak i bolesti hlavy a posiluje imunitu. Zkuste si z něj vyrobit pesto! Recept najdete na našem webu 🔗
#garlic #pesto #green #recipes #easyrecipes #garlicpesto #howto #veggie #raw #fresh #ingredients #natural #healthyfood #heath #balance #superfood #foodinspo #diy #homemade #ayurveda #ayurvedalifestyle #ayurvediccooking

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookies. Cookies můžete zakázat v nastavení vašeho prohlížeče. Více informací.
Vytvořilo Jakub Vaněk Studio.

Napište nám e-mail na
PLANKVADRAT s.r.o., V sadech 4a, 160 00 Praha 6, IČO 60199318, DIČ CZ60199318

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.