Tento recept vytvořila Laura Koerver, majitelka úspěšného zdravého imbisu v Düsseldorfu „Laura´s Deli“. Nejen, že chutná výborně, ale při jeho ochutnání zůstane uklidněno i naše svědomí. Vždyť ingredience jsou jen samé zdravé pochutiny. A tak může být i alternativou pro vánoční bábovku.
6 lžic mletých lněných semínek
200 ml řepíkatého oleje
150 g kokosového cukru
40 g mouky bez glutenu
40 g ovesných vloček bez glutenu
40 g mandlové mouky
1 lžička skořice
1 lzička prášku do pečiva
trochu soli
300 g nastrouhané mrkve
150 g posekaných ořechů
V misce smícháme lněná semínka s trojnásobným množstvím vody (18 lžic). Zamícháme olej a cukr. Přidáme obě mouky, ovesné vločky, skořici a prášek do pečiva. Poté mrkev a ořechy. Peče se při 180 stupních 60—70 minut. Dort potřeme jogurtem smíchaným s tvarohem a javorovým sirupem, posypeme ořechy. Ozdobit dle fantasie.