Tekuté zlato, aneb vyrobte si své vlastní zlaté ghí

Základem pro vaření v ájurvédě je ghí. Říká se o něm, že ztvárňuje všechny vlastnosti ryzího zlata. Výrobou vlastního „zlatého ghí“ podporujeme podstatu svého záměru a snahu dělat to, čemu věříme. Rádi bychom vás inspirovali v duchu „Eat Your Best and Leave the Rest!“ neboli „Jezte jen to nejlepší, ostatní nechte být“.

Dle ájurvédských textů je ghí jedním z nejcennějších pokrmů a léků, který je vhodný všude tam, kde se používá máslo. Výborně chutná, je lehce stravitelné a také může snížit hladinu cholesterolu, protože napomáhá trávení tuků. Ghí je nejlepší tuk na vaření, jelikož se dá zahřát na velmi vysokou teplotu, aniž by se přepálil. Ghí, jež naše babičky znaly jako přepuštěné máslo, má dlouhou trvanlivost a nemusí se skladovat v lednici. Naopak, je dokonce lepší jej udržovat mimo. V Indii se vyrábějí speciální léčebná ghí, která jsou i sto let stará! Komerčně vyráběné ghí je možno sehnat v indických obchodech, některých supermarketech a v obchodech se zdravou výživou, ale nad vlastnoručně vyrobené domácí ghí prostě není – chuť i kvalita jsou mnohem lepší. Navíc rituál, jenž výrobu provází, mu dodá jemnou, avšak velmi hlubokou energetickou hodnotu, kterou ostatní zaručeně poznají… Obzvlášť když vaření je doprovázeno zpěvem…

Jak na vlastní ghí?
Pro výrobu ghí je nejlepší používat máslo z místních zdrojů. Vezměte půl kila až kilo kvalitního másla a vložte ho do hrnce se silným dnem, ideálně nerezového nebo skleněného. Na mírném plameni máslo rozpusťte a dále na středním plameni vařte tak, aby mírně bublalo. Na povrchu se utvoří pěna. Můžete ji sebrat, ale pokud tak neučiníte, pěna sama během procesu výroby klesne ke dnu hrnce. Mnozí upřednostňují pěnu nechat sednout, neboť dodá ghí léčebné vlastnosti. Pokračujte ve vaření másla dalších patnáct až dvacet minut. Poté si všimnete, že se na dně hrnce začíná tvořit usazenina, ale pěna na povrchu se již netvoří. Tady je třeba se mít na pozoru. Snižte plamen na minimum, jinak se usazenina na dně připálí a zničí chuť, a tím pádem i kvalitu ghí.

Dál se ghí vaří velmi jemně. Tvoří se v něm jen mírné bublinky, barva je čirá a zlatá. Jakmile je ghí hotové, ucítíte nezaměnitelné karamelové aroma. Nechte ghí vychladnout a poté přeceďte přes mul, plenu nebo jemné sítko do čisté, suché a nahřáté sklenice. Ujistěte se, že usazenina (svařený mléčný cukr neboli laktóza) zůstala na dně hrnce. Nejlepší je dělat ghí v dorůstající fázi měsíce či za úplňku. Mnoho lidí považuje výrobu ghí za posvátný rituál. Věnují jí tak svou plnou pozornost a proud vědomí, čímž dají plně vyniknout nejlepším vlastnostem ghí ve smyslu přísloví:

„Miluj to, co děláš, bude tě to milovat na oplátku“

Text Gary Wright

Zanechte komentář

Vaše emailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Instagram

  • Vánoční nálada 💫 Nezapomeňte zpomalit 🙌🏼 #mondaymotivation #slowdown #peaceful #norush #christmas #lights #prague #christmaslights #street #decoration #beautiful #shining #nationaltheatre #czechrepublic #winter
  • Cestování, jídlo, zdraví i krása 🙏🏼 o tom všem je příloha Ayurvedic Breakfast ve vánočním vydání n&n! 🎄Tak si ji nenechte ujít 💙 @novinkyprahaberlin 
#ayurveda #lifestyle #travel #food #cooking #beauty #jewelry #chef #austria #tyrol #ayurvedalifestyle #herbs #herbalife #berlin #prague #magazine #article #reading #ayurvedicmedicine #ayurvediccooking
  • V novém čísle n&n Praha/Berlin opět najdete přílohu Ayurvedic Breakfast 🙏🏼 Kdo z vás už ji stihl přečíst? 💙 @novinkyprahaberlin 
#ayurveda #food #travel #health #inspo #ayurvedalifestyle #magazine #prague #berlin #quote #quoteoftheday #antoinedesaintexupery #articles #ayurvedalife #blackswan
  • Kapusta do vázy? Určitě ano! 💐🥬
#autumn #flowers #market #kale #inspo #homedecor #lifestyle #ayurvedalifestyle #decoration #local #buylocal
  • Farmářské trhy jsou všeobecně velmi oblíbenou víkendovou aktivitou. Najdete tam kvalitní suroviny na vaření a přímo na místě si můžete dát skvělou snídani - to je ideální kombinace! 🧡🥬🥐
#farmersmarket #prague #local #food #localproduce #flowers #bakery #pumpkin #vegetables #autumn #seasonalfood #lifestyle #eatlocal #weekendtip #visitprague #ayurvedalifestyle #ayurvediccooking

Sledujte nás!

Copyright © 2017 Ayurvedic Breakfast Všechna práva vyhrazena

Tyto internetové stránky používají soubory cookie.
Vytvořilo Jakub Vaněk Studio.

Napište nám e-mail na
PLANKVADRAT s.r.o., V sadech 4a, 160 00 Praha 6, IČO 60199318, DIČ CZ60199318

Tento web používá k poskytování služeb, personalizaci reklam a analýze návštěvnosti soubory cookies. Používáním tohoto webu s tím souhlasíte.

Zdravé články do e-mailu?

Odesláním osobních údajů dáváte souhlas se zpracováním osobních údajů pro potřeby marketingových aktivit společnosti PLANKVADRAT, s.r.o.

Formulář byl odeslán, děkujeme.